Ilox 129 vanhaan taloon

IMG_0676-e1465298328701-1024x538

Vanhan talon ilmanvaihto ei ole aina ajan tasalla. Kun sisäilman laatu tökkii ja energiaa karkaa harakoille, on aika päivittää laitteisto nykyvaatimusten mukaiseksi.

 

”Vuonna 1987 rakennetun omakotitalomme vanha ilmanvaihtokone ei toiminut enää hyvin. Kodissa oli paikoin tunkkainen ilma ja tulisijojen käytön jäljiltä huoneisiin jäi myös savun hajua. Oli korkea aika hankkia uusi laite, joka parantaisi sisäilman laatua ja toimisi entistä energiatehokkaammin”, kertaa Kouvolassa sijaitsevan talon isäntä tilannetta.

Kosteus ja tunkkaisuus ovat monen vanhan talon perusongelmia, jos ilmanvaihto ei toimi tai sen virkaa hoitelee käytännössä vain avattu ikkuna tai tuuletusräppänä. Mikä toimi joskus muinoin, ei enää vastaa asumisen nykyvaatimuksia. Pyykkihuolto, suihku ja saunominen aiheuttavat kosteutta, ruoanvalmistuksesta ja tulisijojen käytöstä voi muodostua sisäilmaan leijumaan jääviä hajuhaittoja.

Ilmanvaihdon tehtävänä on johtaa kosteus, hajut ja muut sisäilman terveyttä rasittavat laatuongelmat tehokkaasti ja hallitusti pois. Sisäilmaan muhimaan jäänyt kosteus lietsoo homekasvustoja aiheuttaen terveysriskin ihmisille ja koetellen vakavasti talon rakenteita.

HAASTAVAN KOHTEEN ILMANVAIHDON PÄIVITYS

Vanhan talon ilmanvaihdon uudelleenjärjestely on usein haastava tehtävä. Myös kouvolalaisen yksikerroksisen ja avaran omakotitalon ilmanvaihdon saneeraus vaati huolellista etukäteisselvittelyä. Laitevalinnan taustatietoina huomioitiin huonejaot, tilojen toiminnat ja asukkaiden tarpeet. Vanhan ilmanvaihtolaitteen puutteet ja pulmatilanteet kirjattiin tarkoin paperille.

”Taloon alun perin asennettu LTO-systeemi oli tullut tiensä päähän. Sisäilman laatuongelmien lisäksi pulmana oli se, että märkätiloista hoitui vain poistoilma, ei talteenottoa. Käytännössä laite siis tuuletti energiaa harmillisesti harakoille. Halusin laitteen, joka toimisi kaikissa kodin tiloissa energiatehokkaasti.”

Haastavan saneerauskohteen ilmanvaihtolaitteeksi valikoitui tehokas Ilox 129. Perusteellinen suunnittelu oli tarpeen, sillä 6-henkisen perheen talon eri tiloissa on erilaiset ilmanvaihtotarpeet. Talon isäntä kiitteleekin laitevalmistajalta saamaansa teknistä tukea.

”Tarkka ja kohdelähtöinen etukäteissuunnittelu yhdessä Iloxair-ammattilaisen kanssa tuotti kaikissa asumistarpeissa toimivan täsmäsäädetyn ilmanvaihdon. Ammattilainen osasi laskea oikeat arvot antamieni taloteknisten tietojen ja asumisfaktojen perusteella.”

TEHOA JA LAATUA SISÄILMAAN

Ilox 129 asennettiin kätevästi huollettavaan sijaintiin saunan pukuhuoneeseen, josta saatiin koneen vaatima kondenssiputki johdettua pesuhuoneen puolelle. Vanha laite oli sijainnut ullakolla, joten paikka siirtyi kymmenen metriä. Siirto sujui vaivatta, sillä tehtäväksi jäi vain pieniä kanavatöitä. Marraskuussa 2015 asennettu kone pääsi kovaksi osoittautuneen talven kynnyksellä heti tositoimiin.

”Parannus vanhaan laitteeseen verrattuna on huomattava, ja korostaisin sen merkitystä myös talon rakenteiden kunnon kannalta. Tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti kiinteistön kaikissa tiloissa toimiva ilmanvaihtolaite pidentää loppupeleissä rakennuksen ikää ja säästää kalliilta kosteusvauriokorjauksilta.”

Ilmanvaihtolaitteen päivitys nykyvaatimusten tasalle näkyi heti asumismukavuuden paranemisessa. Laite lunasti kaikki asukkaiden sille asettamat odotukset. Sisäilman laadun ongelmat eli tunkkaisuus ja savun haju ovat poistuneet kokonaan. Omatoimista asukasta ilahduttaa myös uuden ilmanvaihtolaitteen helppo huollettavuus.

”Suodatinten vaihto on helppoa, paneeli avautuu näppärästi. Kun asumiskokemusta alkaa kertyä, ilmamääriä kannattaa hieman säädättää, jos alkuperäiset keskivertoarvot eivät täysin vastaa oman perheen tarpeita joidenkin tilojen osalta.”

Ilox 129 maksaa hankintahintaansa joutuisasti takaisin. Asumistarpeisiin täsmällisesti vastaava säädettävyys talon eri tiloissa ja lämmön talteenotto tuottavat säästöjä asumiskustannuksiin. Vanhan talon ilmanvaihto päivittyi kertaheitolla ja monin tavoin nykyvaatimusten tasalle.

”Uuden ilmanvaihtolaitteen ilmanvaihtokertoimet ja muut tunnusluvut ovat vuoden 2016 rakennusmääräysten mukaiset. Iloxairilta saatu säästölaskelma on mukavaa luettavaa. Tehokkaan lämmön talteenoton ansiosta laitteen hyötysuhde on 60-70 prosenttia.”

ILOX 129PLUS -ilmanvaihtokone

Ilox 129PLUS ilmanvaihtokone on vastavirtakennolla varustettu lämmöntalteenottolaite.

  • Korkean lämpötilasuhteen vastavirtakenno
  • Energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet
  • Lämmöntalteenoton lämpötilahyötysuhde on noin 80 % koko ilmavirta-alueella.

Tutustu tuotteeseen Iloxairin sivuilla