Ilox 129 uuteen taloon

1427459824012_1_orig

Energiatehokkuus on nykyrakentamisen avainasia. Geotalon Ilox 129 -ilmanvaihtojärjestelmä toimii saumattomasti osana talotekniikkaa.

 

Sujuvasti yhteen pelaava talotekniikka on monen teknisen ratkaisun summa. Yksi kokonaisuuden tärkeimmistä osista on ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelu. Kohteen tarpeisiin mitoitettu, nykyaikainen ilmanvaihtolaite toimii monessa tehtävässä: Energiatehokas laite säästää merkittävästi asumiskustannuksia ja ympäristöä. Hyvä ilmanvaihto pitää talon rakenteet kunnossa ja pidentää rakennuksen ikää. Ja mikä tärkeintä, se huolehtii asumisterveydestä ja – mukavuudesta.

”Kun rakenteilla on uudisrakennuskohteen talotekniikka, suunnittelupöydälle nostetaan kolme tärkeää lähtökohtaa: talo, asukkaat ja käyttötilanne. Koska talot ja asukkaiden asumisratkaisut ovat yksilöllisiä, tekniikka on räätälöitävä aina kohdelähtöisesti, niin myös ilmanvaihto”, korostaa Geotalot Oy:n toimitusjohtaja Sami Aro.

Arolla on paljon kokemusta uusiutuvaa energiaa ja uusinta tekniikkaa hyödyntävästä asumisesta. Yrityksen GEOTALO®-AURINKOVARASTO -konsepti on taloon tai ulkorakennukseen integroitava korimoduuli, johon on asennettu aurinkosähkölogiikka- ja lämpöpumppujärjestelmä. Tekes on myöntänyt tukea Geotalot Oy Aurinkovaraston kehittämisprojektiin.

Aurinkovoimalan tuottama sähkö ohjautuu ensisijaisesti lämpöpumpun toimintaan, lämmitystarpeen loputtua se ohjataan talon muihin toimintoihin tai valtakunnanverkkoon. Ilmanvaihtolaitteella ja sen lämmön talteenottokapasiteetilla on tärkeä rooli lattialämmitetyn 185m2 Geotalon energiatehokkaassa kokonaisuudessa.

 

ÄÄRIMMÄISTÄ ENERGIATEHOKKUUTTA

”Myös omaan Geotalooni valitsin energiatehokkaan Aurinkovaraston. Talosta on nyt saatu tietoa ja kokemusta kolmen vuoden ajalta, ja tietoja voidaan hyödyntää edelleen. Jo nyt tiedetään, että aurinkovarastolla saavutetaan jopa 90 prosenttia edullisemmat lämmityskustannukset.”

Energiatehokkuus onkin nykyrakentamisen ehdoton edellytys, sillä Suomi on sitoutunut vuoteen 2020 mennessä toteutettaviin ilmastotavoitteisiin. Tavoitteiden tiukkuus on näkynyt jo pitkään rakentamismääräysten muutoksissa. Hyvä ilmanvaihtojärjestelmä on mukana ilmastotalkoissa omalta osaltaan, sillä se tuottaa merkittäviä säästöjä asukkaille ja ympäristölle.

Aron Geotalon ilmanvaihdosta huolehtii suuriin taloihin ja asuntoihin suunnitellun Ilox 129 – ilmanvaihtolaite. Sen vuosihyötysuhde on erinomainen laadukkaan levylämmönsiirtimen ja edistyksellisen huurtumisenestoautomatiikan ansiosta, Etelä-Suomen alueella päästään jopa 70 prosenttiin. Lämmönsiirto on tehokasta, sillä vastavirtalämmönsiirtimessä ilma virtaa vastakkaisiin suuntiin kennon lamellien välissä. Laitteen ulkoilman lämpötilahyötysuhde ylittää 80 prosenttia.

TARKKATOIMISTA JA SÄÄDETTÄVÄÄ TEKNIIKKAA

”Ilox 129 on toiminut moitteettomasti osana talotekniikkaa. Ilmanvaihtolaitetta valitessa on tärkeää huomioida kiinteistön koko, huonejaot ja huoneiden käyttötarkoitukset sekä asumistottumukset”, opastaa Aro.

Uudisrakennuskohteessa rakentamismääräykset ohjaavat osaltaan laitevalintoja ja asukas määrittelee loput. Energiatehokkuuden ammattilaisena Aro neuvookin jalkautumaan laitemarkkinoille talon ja asukkaiden faktoilla varustautuneena. Sopivin laitetyyppi löytyy niiden perusteella.

”Ilox 129 on ollut tehokas ja tarkkatoiminen. Ammattilaisten asentamana sen toiminta saadaan heti +/- 10 % tarkkuudella kohdalleen. Opastaisin kaikkia talonsa kunnosta ja hyvästä asumismukavuudesta kiinnostuneita uhraamaan vielä hetken uuden tekniikan hienosäätöön.

Puolen vuoden käyttökokemusten jälkeen on hyvä kutsua ilmanvaihtolaitteiston ammattilainen paikalle palaveriin. Silloin saadaan juuri sen kohteen säädöt ja lämpötilat täsmälleen kohdalleen.”

Neuvo on hyvä, sillä vasta talossa jonkin aikaa asuttuaan perhe tunnistaa asumistarpeensa tarkalleen. Esimerkiksi teinien pelihuoneessa saattaa olla toistuvasti niin paljon väkeä, että ilmamääriä on paikallaan tarkentaa. Samoin on mahdollisesti talon muidenkin tilojen säätöjen kohdalla.

”Iloxairin laitteisto täyttää tiukat vaatimustasoni. Minulle oli tärkeää myös laitteiston kätevä sijainti ja helppo huollettavuus, suodattimet puhdistetaan säännöllisesti. Kokonaisjärjestelmä on hyvä huollattaa ammattilaisella kerran vuodessa. Siihen sisältyvät myös suodatinhuolto ja ilmamäärien mittaus.”

 

ILOX 129 -ilmanvaihtokone

Ilox 129PLUS ilmanvaihtokone on vastavirtakennolla varustettu lämmöntalteenottolaite.

  • Korkean lämpötilasuhteen vastavirtakenno
  • Energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet
  • Lämmöntalteenoton lämpötilahyötysuhde on noin 80 % koko ilmavirta-alueella.

Tutustu tuotteeseen Iloxairin sivuilla