Huono sisäilma huolestuttaa suomalaisia – onko pelko perusteltua?

Public_building_people_walking

Kevään katupölyt ja pitkä sateeton kausi saavat ihmiset kakistelemaan pölyä kurkuistaan ja hieromaan kirveleviä silmiään. Pölyä kerrostuu terasseille, epäpuhtauksia siirtyy sisälle oven aukaisulla ja asumisesta syntyy päästöjä huoneilmaan. Huono sisäilma voi tunkea vastaan missä ja milloin vain – koulussa, kotona, uimahallissa, kauppakeskuksessa…

 

Onko syytä huoleen tai pelkoon?

Kysyimme suomalaisilta ja 44 % sanoo olevansa jossain määrin huolissaan huonon sisäilman vaikutuksista omaan tai perheenjäsenten terveyteen.

Tämän kertoo tuore Bilendin FläktGroupille tekemä ilmanvaihtoa koskeva tutkimus. M3-paneelitutkimukseen vastasi 1000 yli 18-vuotaista naista ja miestä. Vastaajista joka toinen, eli puolet suomalaisista, tunnustautuu tarkkanenäisiksi ja kertoo tunnistavansa huonon sisäilman. Lisäksi 12 % ilmoittaa, että kodin sisäilman laatu on heikko.

Usein keskitytään ihmettelemään huonoa sisäilmaa sen sijaan, että mietittäisiin ennakoivasti rakentavia ratkaisuja. Tutkimus on siinä mielessä valaiseva, että se tuo esille huolen, mutta myös sen, että ratkaisuja on ja että ne loppujen lopuksi tunnetaan varsin hyvin.

Nimittäin joka toinen tutkimukseen osallistuneista on sitä mieltä, että ilmanvaihto on enemmänkin välttämätön asuntoon kuuluva asia. Tarkoittaa siis sitä, että ilmanvaihtohuolta ei pidä sysätä täysin asukkaan niskoille. Rakennuttajan ja rakentajan harteilla lepää paljon vastuuta. Kiinteistöön kannattaa heti alun perin suunnitella ja asentaa nykytekniikkaa edustava ja toimiva ilmanvaihto, joka on lisäksi asukkaalle helppo käyttää.

 

Ilmanvaihdon mystiikka joutaa romukoppaan – vaikeasta helppoon

Helppokäyttöiset ja toimivat ratkaisut tulevat myös ahkeraan käyttöön. Vastanneista 46 % ilmoitti osaavansa käyttää kodin ilmanvaihtoa ja sen ominaisuuksia, mikä on hyvä uutinen niin asukkaiden kun talon terveydelle.

Tommi Liikola FläktGroupista kertoo, että kodin ilmanvaihtolaitteissa panostetaan nyt helppokäyttöiseen ja älykkääseen teknologiaan.

– Esimerkiksi Ilox-ilmanvaihtolaitteita voidaan säätää Optima-säätimellä, jossa on kätevä kosketusnäyttö. Helppo opastava säätö, jonka jopa lapsikin osaa. Se on tätä päivää ilmanvaihdossa.

Mutta toisaalta tutkimus selvittää, että 21 % ei tiedä millainen ilmanvaihto kodissa on.

Kodin ilmanvaihto on myös edelleen perinteisesti miesten valtakuntaa. 50 % miehistä ja 27 % naisista ilmoitti tekevänsä talouden ilmanvaihtoon liittyvät päätökset. Petrattavaa siis vielä on monellakin sektorilla.

Tommi Liikola miettii, että FläktGroupilla on työsarkaa tiedottamisen suhteen. On muistettava kertoa, mitä insinöörit ovat kehitelleet, millaisia helpottavia ratkaisuja nykylaitteissa on asennuksesta alkaen. Puhumattakaan hyvinvointivaikutuksista, kotona viihtymisestä ja työtehon nousemisesta työpaikoilla.

FläktGroupilla on 85 vuoden kokemus ilmanvaihtolaitteiden kehittämisestä ja valmistamisesta. Kehitys on ollut nopeaa ja tänä päivänä ilmanvaihtolaitteet täyttävät muun muassa tiukat rakentamismääräysten vaatimukset. Tarpeen mukaisella ilmanvaihdon mitoituksella, lämmöntalteenotolla ja muilla ratkaisuilla ilmanvaihto on myös erittäin energiatehokasta ja rahaa säästävää.

Hyvin toimiva ilmanvaihto suojelee sekä kiinteistöä että siellä asuvia, työskenteleviä ja asioivia.

 

Voit lukea lisää ilmanvaihtoasioista FläktGroupin sivuilta.

ILOX 89PLUS -ilmanvaihtokone

Ilox 89 ilmanvaihtokone on vastavirtakennolla varustettu lämmöntalteenottolaite.

  • Korkean lämpötilasuhteen vastavirtakenno
  • Energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet
  • Lämmöntalteenottokennon lämpötilahyötysuhde on noin 80 % koko ilmavirta-alueella.

Tutustu tuotteeseen Iloxairin sivuilla