High end -kerrostalojen hajautettu ilmanvaihto

<p>Ratkaisut</p>
<h2>High End-kerrostalojen hajautettu ilmanvaihto</h2>

Turun Telakkarantaan korkeatasoisissa kerrostalokohteissa panostetaan yksilölliseen asumismukavuuteen. Hajautettu ilmanvaihto on säädettävissä huoneistokohtaisesti.

 

Telakkaranta sijaitsee Turun paraatipaikalla aivan Aurajoen suulla. Historiallinen laivanrakennusympäristö on muuntunut moderniksi asuinalueeksi ainutlaatuisella tavalla. Asunto Oy Turun Paapuuri ja Asunto Oy Turun Tyyrpuuri edustavat high end -asumista parhaimmillaan.

– Turun Linnaa vastapäätä sijaitsevalla kulttuurihistoriallisesti merkittävällä arvotontilla kohoavat kerrostalot ovat laatutietoisten asukkaiden arvostamia kohteita. Asuntojen varustetasolle ja talotekniikan toimivuudelle on asetettu korkeat laatuvaatimukset, kertoo SRV Rakennus Oy:n rakennuttajapäällikkö Pirjo Kujala.

Asunto Oy Turun Tyyrpuurissa on 22 asuntoa ja Asunto Oy Turun Paapuurissa 30 asuntoa. Kaikissa asunnoissa on lasitettu parveke, koko asunnon kattava lattialämmitys sekä asumismukavuutta lisäävä huoneistokohtainen viilennys.

– Kerrostalot ovat suuria yksilöitä, joissa laitevalintojen ominaisuudet kertautuvat. Asetimmekin kohteen huoneistokohtaisesti säädettävälle ilmanvaihtolaitteistolle odotuksia. Asumismukavuuden lisäksi energiatehokkuus on erittäin tärkeä ilmanvaihtokoneen valintakriteeri eli vuosihyötysuhteen on oltava hyvä. Uusien koneiden myötä hyötysuhteet ovat parantuneet merkittävästi takavuosista, sanoo Kujala.

 

TIIVISTÄ IV-YHTEISTYÖTÄ

Mittavan uudisrakennusprojektin suunnitteluvaiheessa rakennuttajan IV-urakoitsija ja Iloxairin ammattilainen olivat tiiviissä yhteistyössä. Rakennuskohteen suunnittelija määrää huoneistojen tulo- ja poistoilmamäärän, jotka IV-urakoitsija tarkistaa ja säätää. Koneiden hankinta on myös IV-urakoitsijan kaupassa. Ilmamäärät ja mittaustulokset on esitettävä mittauspöytäkirjassa.

– As Oy Tyyrpuurissa ja As Oy Paapuurissa on käytössä hajautettu ilmanvaihto. Kohteen kaikkiin asuntoihin asennettiin Ilox 89 ilmanvaihtokoneet, joissa on erinomainen säädettävyys. Huoneistokohtainen säätö on integroitu liesikupuihin, myös säädinkuvut tulivat Iloxairilta, kertoo IV-urakoitsijana toiminut Peiler Ky:n Seppo Tanhuanpää.

Talojen käyttöönottoa edelsi huolellinen ja mitoitusten mukainen laitteistojen säätövaihe. Jatkossa laitteistojen huollosta huolehtii kiinteistöhuolto, myös suodattimien vaihto kuuluu täyden palvelun pakettiin eli arvokohteen asukkaiden ei tarvitse huolehtia talotekniikasta lainkaan.

 

YKSILÖLLISTÄ ASUMISMUKAVUUTTA

Ilmanvaihto on silloin hyvä, kun se olemassaoloa ei edes huomaa. Uudisrakennuskohteen ilmanvaihtoa voidaan myös hienosäätää tarvittaessa, kun asumiskokemuksia alkaa kertyä.  Asukkaat oppivat nopeasti mukauttamaan ilmanvaihtoa esimerkiksi vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan tai vaikkapa perheen lomaillessa muualla.

Veto ja kuumuus aistitaan yksilöllisesti –  kun toisella on kuuma, toinen palelee. Koko talon kattavat ilmanvaihtolaitteet voivat muuttaa kaikkien asuntojen ilmanvaihdon vuodenaikojen vaihdellessa siten, että joidenkin asukkaiden asumismukavuus kärsii. Myös asunnosta toiseen kantautuvat äänet ja hajut voivat olla ongelmana.

As Oy Tyyrpuurin ja As Oy Paapuurin asuntojen Ilox 89 ilmanvaihtolaitteet takaavat asuntokohtaisen asumismukavuuden. Asukkaat voivat itse vaikuttaa ilmanvaihdon tehoon ja ajoitukseen. Äänet ja hajut eivät myöskään kulkeudu, koska yhteistä ilmanvaihtohormia ei ole.

Laadukas huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä on käyttäjilleen yksinkertainen ja käyttömukava, taloyhtiön mittakaavassa se sisältää liitännät muuhun talotekniikkaan ja tarvittavan automatiikan.

 

TUTUSTU ILOX-TUOTTEISIIN

  • Iloxair parantaa elämisen laatua, suojelee kotia ja  auttaa säilyttämään sen arvon

  • Hyvä sisäilma on mahdollista saavuttaa automaattisesti, ilman energian tuhlausta

Lue lisää Ilox-ilmanvaihtokoneista, liesikuvuista ja säätimistä sivuiltamme >