Maria Helanderin tapaus

<p>Ratkaisut</p><h3>Maria Helanderin tapaus</h3><h2>Sisäilmaongelmat oireiden takana</h2>

Sisäilmaongelmat monenlaisten oireiden takana

Suomessa kotien, koulujen, laitosten ja työpaikkojen sisäilma- ja homeongelmat tiedetään, mutta edelleenkin näiden yhteyttä oireisiin ja sairastumisiin ei tunnisteta riittävän hyvin. Usein terveysongelmat ohitetaan, syytä sairastumisiin etsitään muualta ja altistuneet muuttavat tai vaihtavat vähin äänin puhtaampaan työpaikkaan.

Turkulainen Maria Helander herkistyi entisessä työpaikassaan sisäilma- ja homehaitoille, mutta työpaikan vaihdon myötä oireet helpottuivat.

Maria on kuitenkin jo jonkin aikaa epäillyt, että kaikki ei ole hyvin. Kun 33-vuotias perusterve ja liikunnallinen nainen kärsii selittämättömästä väsymyksestä ja voimattomuuden tunteesta ja kun oireisiin lisätään turvotus, tukkoisuus, ääniongelmat ja hengittämisen työläys, hälytyskellot alkoivat soida.

Maria muutti vuonna 2012 nykyiseen asuntoonsa, idylliseen puukerrostaloon. Asunnossa sattui ennen muuttoa mittava vesivahinko ja koti remontoitiin läpikotaisin. Kaiken piti olla hyvin, sillä remontissa poistettiin pohjakerroksessa sijaitsevan asunnon lattian alta homeista maata, lattia uusittiin kokonaan sekä asunnon ilmanvaihtoa parannettiin, mikä vähensi sisäilman tunkkaisuutta.

Kotona Marialla ei ollut puoliakaan niistä oireista, mitä oli työpaikalla. Työpaikan vaihdoksen myötä oireet eivät kuitenkaan poistuneet kokonaan, vaan aamuisin on edelleen tukkoisuutta ja nielun limaisuutta.

KOULUTETTU KOIRA HAISTAA SISÄILMAONGELMAT

Marian mies ei saanut oireita, mutta silti Marian mielessä siinsi ajatus siitä, että homekoirasta voisi olla apua asian selvittämiseksi. Netin vertaisryhmässä käytyjen keskustelun perusteella Maria tiesi, että kerran altistuneet sairastuvat herkästi uudelleen.

Koiran hätiin kutsuminen kuitenkin lykkääntyi, kun aika ja rahat eivät oikein tuntuneet riittävän. Sitten Maria näki Facebookissa Iloxairin kilpailun, jossa voisi voittaa koiran avulla tehtävän home- ja kosteusvauriokartoituksen. Suureksi yllätyksekseen hän voitti kilpailun, hän kun ei yleensä voita missään mitään. Onnellinen Maria kuvailikin voittoa oikeaksi lottovoitoksi!

Koiran hajuaistin tehokkuus on vähintään monituhatkertainen verrattuna ihmisen hajuaistiin. Hajuaisti on koiran tärkein ja vahvin aisti, sen sanotaan vastaavan näkevän ihmisen näkömaailmaa. Koira pystyy erottelemaan jopa 2000 eri hajua.

Home- ja kosteusvauriot tutki Home-etsivien Niina Siljander hajuerotteluopinnot suorittaneen Bonon kanssa. Bono merkkasi ongelmallisia kohtia. Makuuhuoneen ulkoseinän vierusta tiedettiin jo etukäteen riskipaikaksi, mutta yllättäen löytyi myös muita kohtia – myös remontissa jo kertaalleen korjattuja.

Niina Siljander kertoi, että Bono merkkaa kohteet, mutta ongelman laajuus on selvitettävä erikseen. Kun Bono tökki kuonollaan pesuhuoneen kynnystä, on mahdollista, että lattian rakenteissa ja liitoskohdissa on ongelmaa. Hyppiessään ylös seinän viertä, koiran havaitsema haju voi tulla kyseisestä kohdasta, tai sitten kyseessä voi myös olla mikrobien aineenvaihduntatuotteiden kaasujen ja hajun kulkeutuminen läpäisevien materiaalien ja ei-tiiviiden rakenteiden kautta kyseiseen paikkaan.

RATKAISUJA HARKITAAN

Maria oli tyytyväinen, vaikka Bono merkitsikin kodista tietyt kohdat. Terveys on tärkeintä.

Bonolta hän saivarmistuksen sille, että oireet olivat todellisia ja perusteltuja. – Nimittäin vieläkin kuulee usein epäiltävän, että vika on stressissä tai korvien välissä.

Vanhoista rakennuksista, kuten tässä 1928 valmistuneesta pienkerrostalosta, löytyy aina yllätyksiä. Marian kodissa osin maan alle menevät rakenteet, esimerkiksi keittiön päätyseinä, ovat riskikohteita. Lisäksi naapurissa sattuneen, mutta jo korjatun, vesivahingon keittiötilaan ulottuvia vaikutuksia pitää vielä tutkia.

Niina ehdotti kokeilemaan nukkumapaikan vaihtoa, koska makuuhuoneessa ja sen yhteydessä olevassa pesuhuoneessa oli eniten huomautettavaa. Talon päädyssä oleva maanalainen kostea kellari puolestaan vaatii nopeasti toimenpiteitä, jotta voimakas mikrobihaju ei kulkeutuisi asuintiloihin.

Niinan tekemän kirjallisen raportin perusteella asioita lähdetään selvittämään ja korjaamaan.

Toivotamme Marialle hyvää jatkoa ja terveyttä!

BONO HYVÄN SISÄILMAN LÄHETTILÄS!

  • Bono on luvannut asiantuntijana kertoa, mikä on tärkeätä kodissa ja miten edistää kodin turvallisuutta ja terveyttä.
  • Erityisesti kodin sisäilma on lähellä Bonon sydäntä, sillä meillä kaikilla pitää olla oikeus hengittää hyvää sisäilmaa.