Haju voi olla ensimmäinen merkki huonosta sisäilmasta

Home-etsivienNinaSiljanderjaBono-683x1024

MEILLÄ ON AJOITTAIN KODISSA OUTO HAJU. ONKO MEILLÄ SISÄILMAONGELMA?

Epämiellyttävä haju on paitsi ikävää myös hälytysmerkki. Jos haju ei ole peräisin kuivuneesta lattiakaivosta tai isännän lenkkitossuista, sen alkuperä pitää selvittää. Esimerkiksi pistävä tai maakellarimainen haju voi olla merkki kosteus- ja homevaurioista.

OLEN MELKEIN JATKUVASTI NUHAINEN JA PÄÄTÄ SÄRKEE. VIIKONLOPPUISIN MÖKILLÄ OLLESSA JA MATKOILLA OIREET HELPOTTUVAT.  LÖYTYYKÖ SYY MEILTÄ KOTOA?

Jos oireilu helpottuu tai katoaa muualla oleskeltaessa, syy on mitä todennäköisemmin kotona. Sinun kannattaa ensin varmistaa, että kyse ei ole allergiasta (kotieläimet, pöly, huonekasvit, teknokemian tuotteet). Jos syy ei löydy näistä, pitää tarkistaa kodin lämpötila, ilman kosteus ja ilmanvaihdon toiminta. Riittämätön tai vääränlainen ilmanvaihto voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rakenteisiin ja homeen muodostusta. Homeelle altistuminen voi aiheuttaa kuvatunlaisia oireita.

MEILLÄ IKKUNAT HUURTUVAT HELPOSTI JA OVAT ”UMMESSA” PITKÄÄN. TALVELLA MUODOSTUU MYÖS JÄÄTÄ. MIKÄ AVUKSI?

Onko kotonasi painovoimainen ilmanvaihto? Se ei useinkaan ehdi vaihtamaan ilmaa riittävän nopeasti. Koneellinen ilmanvaihto, jonka toiminta tehostuu esimerkiksi saunomisen ja pyykinpesun aiheuttaman kosteuden mukaan, poistaa tämän epämiellyttävän ja aikaa myöten talon terveydelle ongelmia aiheuttavan ilmiön.

MITEN ILMANVAIHTOA PITÄÄ SÄÄTÄÄ YÖKSI? KANNATTAAKO SE LAITTAA MINIMIIN?

Öisin ollaan yleensä kotona. Nukkujat sekä pilaavat ilmaa että tarvitsevat raikasta hengitysilmaa. Vaikka asunnossa olisi vain kaksi ihmistä, poissa-asetus ei riitä pitämään yhteisen makuuhuoneen ilmaa raikkaana. Kyllä ilmanvaihto kannattaa pitää kotona-asetuksessa.

RIITTÄÄKÖ KYLPYHUONEEN KUIVATUKSEEN LATTIALÄMMITYS?

Kuivatus vaatii aina ilmanvaihtoa tai tuuletusta, sillä lattialämmitys kuivaa lattian haihduttamalla, mikä lisää ilman kosteutta. Muutenkin suihkun jälkeen on hyvä ottaa tavaksi kuivata lattia lastalla.

MIKSI SUODATIN SUOSITELLAAN VAIHDETTAVAKSI KAKSI KERTAA VUODESSA?

Suodattimeen kertyneet ja siinä muhivat ainekset pilaavat läpivirranneen korvausilman. Lisäksi tukkeutunut suodatin heikentää asunnon ilman vaihtumista.

BONO HYVÄN SISÄILMAN LÄHETTILÄS!

  • Bono on luvannut asiantuntijana kertoa, mikä on tärkeätä kodissa ja miten edistää kodin turvallisuutta ja terveyttä.
  • Erityisesti kodin sisäilma on lähellä Bonon sydäntä, sillä meillä kaikilla pitää olla oikeus hengittää hyvää sisäilmaa.