Kärsinkö huonosta sisäilmasta?

LY3A0655

Kotona ei ole hometta. Tarkoittaako se sitä, että ei tarvitse pelätä sisäilmaongelmia?

Moni muukin tekijä kuin home ja mikrobit vaikuttavat talon kuntoon ja ihmisten terveyteen. Vanhoissa taloissa murhetta voivat aiheuttaa märkätilat, uusissa puolestaan huollon puute eli esimerkiksi suodattimia ei ole muistettu vaihtaa aikoihin.
Kun kotona on koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä, tuloilmakanavat kannattaa puhdistaa 5–10 vuoden välein. Lisäksi suodattimet on hyvä vaihtaa ainakin 2 kertaa vuodessa, kaupunkialueella jopa 3–6 kuukauden välein. Maaseudulla väli voi olla pitempi.

 

Kärsinkö tietämättäni huonosta sisäilmasta?

On perusteltua epäillä sisäilmaongelmaa, jos perheessä tai työpaikalla 30-40 prosentilla on oireita. Oireilu ryhmätasolla ja oireiden liittyminen johonkin tiettyyn aikaan ovat merkkejä huonosta sisäilmasta. Sisäilmaongelma voi olla työpaikalla silloin, kun oireet helpottuvat viikonloppuisin.

 

Mitkä ovat tyypillisimmät huonon sisäilman aiheuttamat oireet?

Tyypillisiä oireita ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus, nuha tai yskiskely, kurkun käheys, äänen pettäminen sekä silmien ärsytysoireet. Oireet ilmaantuvat tietyssä rakennuksessa oleskeltaessa. Olemassa olevat sairaudet, kuten atooppinen ihottuma ja astma, voivat pahentua. Lisäksi flunssat pitkittyvät, väsymys voi olla todella uuvuttavaa ja muisti- ja keskittymisongelmat pahentua.

 

Onko paha haju aina merkki vakavista ongelmista?

Jos ovella vastaan tulvahtaa tunkkaista ja pahalle haisevaa ilmaa, on se selkeä varoitusmerkki – ei kuitenkaan aina vakavimmasta päästä. Usein ongelma poistuu heti, kun muistaa viedä roskiksen ulos eikä jätä likaisia astioita ja ruokia pöydille muhimaan. Eli esimerkiksi rapujuhlien jälkeen siivoaminen auttaa…

 

Miten ruoanlaitto vaikuttaa sisäilmaan?

Kyllä vaikuttaa, sillä hetkellisesti sisäilman laatu voi heiketä melkoisesti. Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että liesikupu imee käryt mahdollisimman tehokkaasti. Rasvasuodatin kannattaa pestä vähintään 2-3 kertaa vuodessa.

 

BONO HYVÄN SISÄILMAN LÄHETTILÄS!

  • Bono on luvannut asiantuntijana kertoa, mikä on tärkeätä kodissa ja miten edistää kodin turvallisuutta ja terveyttä.
  • Erityisesti kodin sisäilma on lähellä Bonon sydäntä, sillä meillä kaikilla pitää olla oikeus hengittää hyvää sisäilmaa.

Suosituimmat

Sorry. No data so far.