Miten torjun huonoa sisäilmaa?

thumb_LY3A0763_1024

Hei, olen Iloxairin hyvän sisäilman lähettiläs Bono ja vastaan ihmisten kysymyksiin sisäilmasta. Vakituinen työpaikkani on Home-etsivissä, joissa haistelen kotien ilmaa ja kartoitan kosteusvaurioita. Mottoni on, että meillä kaikilla pitää olla oikeus hengittää puhdasta sisäilmaa.

Onko sisäilmasta puhuminen muoti-ilmiö, jonka piikkiin laitetaan kaikenlaisia vaivoja?

Joisitko likaista vettä? Terveellinen sisäilma on mielestäni yhtä tärkeää kuin puhdas juomavesi. Vietämmehän 90 % ajasta sisätiloissa ja keuhkojemme läpi kulkee 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Huonon sisäilman aiheuttaessa epämääräisiä oireita, syyt pitää selvittää.

Päätä särkee, yskittää ja olo on vetämätön. Johtuvatko oireeni huonosta sisäilmasta?

Hengitysteiden ärsytys, kuten nenän tukkoisuus ja yskä sekä silmien punoitus ja ärsytys ovat tyypillisiä huonosta sisäilmasta johtuvia oireita. Jos huomaat, että oireesi lisääntyvät jossain tietyssä rakennuksessa – esimerkiksi työpaikalla tai kodissa – ja puolestaan helpottavat, kun olet muualla, on syytä epäillä oireiden aiheutuvan sisäilmasta.

Miten torjun huonoa sisäilmaa?

Sisäilman laatuun voi vaikuttaa varmistamalla, että ilmanvaihto on riittävä ja sisälämpötila oikea, siivoamalla sekä valitsemalla kotiin mahdollisimman pölyttömiä materiaaleja. Oikein suunnitellulla ja toteutetulla rakentamisella ja rakennuksen säännöllisellä hoidolla on myös suuri merkitys. Home- ja kosteusvauriot voivat kehittyä hitaasti. Kun havaitset rakenteissa kosteusvaurion, se kannattaa korjata välittömästi.

Auttaako ikkunan avaaminen, kun sisällä on huono ilma?

Tuuletusikkuna on tarkoitettu asunnon nopeaan tuuletukseen ristivedon aikaansaamiseksi. Oikeaoppinen ilmanvaihto tapahtuu joko täysin hallittuna koneellisesti tai koneellisella poistolla ja korvausilmaventtiilien kautta.

BONO HYVÄN SISÄILMAN LÄHETTILÄS!

  • Bono on luvannut asiantuntijana kertoa, mikä on tärkeätä kodissa ja miten edistää kodin turvallisuutta ja terveyttä.
  • Erityisesti kodin sisäilma on lähellä Bonon sydäntä, sillä meillä kaikilla pitää olla oikeus hengittää hyvää sisäilmaa.