Mitä yhteistä on vuosimallin 1999 auton moottorilla ja ilmanvaihtokoneella?

IV-kone_vanha-auto-kolumnikuva-3120x1645 R1

Ajatus pamahti päähäni eräänä syksyisenä päivänä. Päättelin, että eroja on, mutta näin myös paljon yhtäläisyyksiä. Kummassakin on vanhentunutta tekniikkaa, mikä näkyy erityisesti energian käytössä ja laitteen tehokkuudessa. Jos et halua ajaa vanhalla laiskalla moottorilla, niin miksi käyttäisit saman aikakauden tuotetta kodin ilmanvaihdossa?

Vanhojen ilmanvaihtokoneiden hyötysuhde on 40-50 prosentin luokkaa, kun uudella 2019 vuosimallin laitteella päästään 75 prosentin hyötysuhteeseen. Ilman laskukonettakin on selvää, että laitteiden energiankulutus ja tehokkuus ovat aivan eri tasolla. 2020-luvulle mentäessä 80-, 90- ja myös 2000-luvun alun ilmanvaihtolaitteilla ovat työvuodet täynnä, eivätkä ne täytä nykypäivän energiatehokkuusvaatimuksia.

 

”40-50 prosentin hyötysuhteella toimiva ilmanvaihto hukkaa energiaa”

 

Harmillista, että lähes yhtä usein kuin vanha auto jättää yllättäen tien poskeen, ilmanvaihtokonekin vetää viimeisen henkäyksensä täysin palvelleena. Me FläktGroupilla olemme tunnistaneet tämän Suomen kodeissa muhivan ilmankäsittelylaitteiden saneeraustarpeen ja sen, että saneeraus pitäisi pystyä toteuttamaan nopeasti ja edullisesti. Meillä on esimerkiksi uusi Ilox 86PLUS -ilmanvaihtolaite, joka on suunniteltu suomalaisiin omakotitaloihin saneerauskoneeksi, jonka asennus sujuu rakenteita purkamatta ja kanavistoja uusimatta.

Kun oma laite on tullut tiensä päähän, sisäilman laatu ei tyydytä ja halutaan säästää energiaa, Ilox 86PLUS -kone tarjoaa juuri näitä etuja ja ominaisuuksia. Se on ihan nappivalinta. Tunne on kuin pirteän uuden auton ratissa.

 

Vaivattoman asennuksen jälkeen energiansäästö alkaa heti

 

Varmasti tässä vaiheessa tuli jo selväksi, että energiatehokas Ilox 86PLUS -kone täyttää nykyaikaisen ilmanvaihdon vaatimukset ja sen asennus on helppoa. Laite on saatavissa hyvin varustelluista LVI-tukkuliikkeistä, ja yhteys LVI-asentajaan on hyvä tapa aloittaa saneeraus. Voin vakuuttaa, että talo ja sen asukkaat kiittävät hyvästä teosta ja nykyaikaisesta hyvinvointitekniikasta.

Uusi auto saattaa jäädä ostamatta siksi, että siihen ei ole mahdollisuutta. On kuitenkin todennäköistä, että jokainen valitsisi uuden ja ekologisen ajopelin, jos saisi valita ja siihen olisi varaa. Ilmanvaihdossa tätä ongelmaa ei näkemykseni mukaan ole, sillä lähtökohtaisesti saneerauskone on taloudellinen ratkaisu. Eli energiatehokkuus ja säästöt syntyvät uusia teknologioita hyödyntämällä, ja sehän käy helposti.

 

Tommi Liikola
Myyntipäällikkö
FläktGroup

Meillä kaikilla on oikeus hyvään sisäilmaan.

Tutustu hyvän sisäilman merkitykseen asumisessa, lue lisää TÄÄLTÄ>